بلاک چین به زبان ساده:


به زبان ساده به مجموعه ای از بلاک ها که به صورت زنجیره‌ای به یکدیگر متصل شده اند و اطلاعاتی را در بردارند

بلاک ‌چین یا زنجیره‌ی بلوکی می گویند، درست شبیه به یک دفتر اسناد رسمی که در آن اسناد و مدارک ثبت و نگهداری می شوند، این فناوری از سال ۲۰۰۹ میلادی توسط فردی به نام ساتوشی ناکاموتو معرفی شد، با معرفی بلاک چین،

بیت‌کوین نیز به عنوان انقلابی در صنعت ارزهای دیجیتال شناسایی شد.


بلاک‌ها از چه اجزایی تشکیل شده‌اند؟

بلاک‌ ها مهم‌ ترین بخش از شبکه ‌ی بلاک ‌چین به شمار می روند، هر بلاک از 3 جزء تشکیل شده است:

 

داده

داده‌ها انواع مختلفی دارند و با توجه به موارد استفاده‌ از بلاک چین، اطلاعات زیادی را در خود ذخیره و نگهداری می‌کنند.

 

هش

به مجموعه ‌ای از اعداد و حروف که با محاسبات ریاضی خاصی با یکدیگر ترکیب شده و آدرس منحصر به فردی را ایجاد کرده اند، هش می گویند، بلاک ‌چین این آدرس منحصر را به هر بلاک اختصاص می دهد تا بتواند هر بلاک را شناسایی کند، به عبارت دیگر هش مثل اثر انگشت افراد عمل می کند و همانطور که هر فرد یک اثر انگشت متفاوت دارد، هر بلاک هم یک هش کاملا منحصر به ‌فرد خواهد داشت.

 

هش بلاک‌ قبلی

برای اینکه زنجیره ای از بلاک ها تشکیل شود، هر بلاک آدرس هش بلاک قبلی خود را ذخیره می‌کند، این عمل باعث افزایش امنیت شبکه بلاک‌ چین خواهد شد، به طوری که اگر فرد ناشناسی تغییری در اطلاعات یک بلاک ایجاد کند، هش آن بلاک تغییر کرده و زنجیره توالی بلاک ها از بین می رود.

 

شبکه‌ی P2P در بلاک ‌چین به چه معناست؟

شبکه‌ی P2P به معنای یک شبکه‌ ی توزیع شده است که در آن از یک نهاد غیر متمرکز برای نظارت و کنترل یک شبکه همتا به همتا استفاده می‌شود.

در این شبکه یک فرد خاص اختیار آن را در دست ندارد و هر بار که عضو جدیدی به شبکه اضافه می‌شود، یک کپی از کل اطلاعات شبکه شامل بلاک‌ها، نودها (Node) در اختیارش قرار می گیرد، شاید تصور کنید که این کار امنیت اطلاعات را از بین می برد، اما در حقیقت این‌گونه نیست، ابتدا باید با مفهوم عملکرد یک بلاک آشنایی پیدا کنیم.

هنگامی که یک بلاک جدید بوجود می آید، به سمت شبکه‌های توزیع شده که در اختیار کاربران قرار دارد فرستاده می‌شود، وظیفه‌ کاربران شبکه که به آن ها نود هم گفته می شود این است که صحت بلاک های ارسالی را بررسی کنند. سپس هر نود بلاک را به شبکه‌ بلاک‌ چین خود اضافه می کند و درنهایت بلاک مورد نظر با توافق تمامی نودها به زنجیره بلوکی ملحق می گردد. به همین علت اگر کسی بخواهد اطلاعات یک بلاک را دستکاری کند، باید بتواند کنترل همه شبکه‌های توزیع شده را بدست گیرد که این کار عملا غیر ممکن است.

 

انواع بلاک چین:

امروزه پلتفرم های متفاوتی از بلاک‌ چین طراحی و پیاده سازی شده است، معروف ترین پلتفرم ها عبارت اند از:

بلاک چین ضد انحصاری  (Public Anti-Monopoly)

ارزهای دیجیتالی همچون بیت ‌کوین،

اتریوم و لایت کوین از نسخه بلاک چین ضد انحصاری بهره می برند، زمانی از این پلتفرم استفاده می کنیم که بخواهیم تمامی نودهای فعال در شبکه را مهم تلقی کنیم. همچنین در این نسخه بلاک چینی، همه اطلاعات رمزنگاری می شوند و به راحتی قابل نفوذ و تخریب نیستند.

 

بلاک چین عمومی انحصاری  (Public Exclusive)

در این نسخه از بلاک‌ چین، دیگر نیازی به بررسی و ارزیابی اطلاعات توسط همه  افراد فعال در شبکه نیست، بلکه این کار توسط افراد محدودی مثل کارمندان و اعضای اصلی سازمان انجام می‌گیرد و تمام اطلاعات برای همه افراد موجود در شبکه قابل مشاهده است.

 

بلاک چین خصوصی انحصاری  (Private Exclusive)

در بلاک چین خصوصی انحصاری، افراد خاصی اطلاعات را ثبت کرده و فقط افراد مشخصی نمایش می‌دهند، در واقع اطلاعات به صورت کاملا انحصاری در اختیار عده‌ای خاص قرار می گیرد.


منبع:

مرکز تحقیقات بین المللی بلاک چین


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها